Nu ska vi sortera matavfall

  • Inläggsförfattare:

Nu har vi ytterligare ett kärl i vårt miljöhus – Matavfall.
Restavfall är fortfarande kvar men nu ska vi dessutom sortera ut matrester.

Matavfall är det som blir över när du lagar mat eller har ätit, som exempelvis potatisskal och gammalt bröd. Om matresterna och potatisskalen sorteras rätt kan vi ta vara på både energin och näringen som finns i det. Du gör ett viktigt jobb när du sorterar.

Hämta hink och soppåsar i sophuset.

Alla får en varsin liten grön hink med lock samt avfallspåsar att använda för att slänga matrester, detta finns nu i vårt sophus till alla att hämta. Ni får montera ihop det själva och ställa det under er diskbänk.

 

Så här sorterar du ditt matavfall:

  1. Det är viktigt att du bara använder matavfallspåsar till matavfallet.
  2. Veckla upp påsen och sätt den i hållaren.
  3. Ta bort eventuell plast och andra förpackningar och skräp från matresterna.
  4. Låt matavfallet rinna av innan du lägger det i påsen.
  5. För att undvika lukt, byt påsen efter två till tre dagar, även om den inte är helt fylld.
  6. Knyt ihop påsen ordentligt och lägg den i den bruna tunnan, facket för matavfall i flerfackstunnan eller i sopskåpet märkt Matavfall beroende på hur det ser ut där du bor.

Vad ska jag lägga i matavfallspåsen?

  • Råa eller tillagade matrester, till exempel kött, fisk, grönsaker, ägg,
    ris och pasta
  • Kaffe- och tesump inklusive filter
  • Bröd, kex, bullar och kakor
  • Skal från frukt och grönsaker
  • Snacks och godis

Läs mer om detta på Nodras hemsida här.